Martijn
SEO

Wat is een sitemap?

Een sitemap is simpelweg een lijst van alle pagina’s op uw website welke een zoekmachine kan gebruiken om uw website te crawlen. Dit is vaak in een gestandaardiseerde opmaak (XML). Dit helpt zoekmachines de structuur van een website te bepalen. Bovendien is dit een goede manier voor zoekmachines om nieuwe pagina’s te ontdekken.

 XML Sitemap voorbeeld

“Vergelijk uw website met een huis. In dit huis is elke pagina een eigen kamer. Een XML Sitemap dient dan als blauwdruk voor het huis. Hierin staat waar elke pagina zich bevindt.”

XML sitemaps zijn daarom erg belangrijk voor SEO. Het helpt Google om uw website beter te begrijpen én om tijdig nieuwe pagina’s te ontdekken. In dit artikel leert u meer over sitemaps en hoe u deze kunt toepassen aan uw website.

Welke websites hebben een sitemap nodig?

Bijna elke website heeft voordeel aan het plaatsen van een sitemap. Zeker omdat er dit geen negatief effect kan hebben voor uw website, alleen maar positief effect. Dit is uniek voor SEO! Websites die het grootste voordeel van een Sitemap kunnen krijgen zijn:

  • Websites met gecompliceerde structuren en weinig interne links
  • Nieuwe websites of websites met weinig externe links
  • Websites met dynamische inhoud zoals webshops
  • Websites die regelmatig nieuwe pagina’s publiceren

Welke pagina’s moeten er in de sitemap?

Elke pagina die u geïndexeerd wilt hebben.

Als een specifieke sectie of pagina van uw website geblokkeerd is via /robots.txt of een ‘noindex’ meta robot moet deze niet voorkomen in de sitemap. Hetzelfde geldt voor pagina’s die met een canonical verwijzen naar een andere pagina of pagina’s die automatisch doorverwezen worden (3xx redirect). Deze moeten ook niet in de sitemap geplaatst worden.

Hoe maak ik een sitemap?

Als u website niet update (vanuit een CMS) dan is het mogelijk om online tools te gebruiken om automatisch Sitemaps aan te maken. Deze tools crawlen de website en verzamelen alle URLs welke vervolgens in een Sitemap geplaatst worden. Favorieten zijn de Screaming Frog SEO Spider en de Nederlandse XML Sitemap generator. Het nadeel van dergelijke tools is dat u dit opnieuw moet uitvoeren als er een pagina is verwijderd of toegevoegd. Het beste is om zelf dynamisch een XML Sitemap aan te maken welke automatisch (bijvoorbeeld elke nacht) update. Dit geeft u het meeste controle over de inhoud en verzekert dat deze up to date is.

Een XML sitemap bevat meerdere url nodes met hierin uitleg van de URI:

  • loc: De locatie van de URL (directe link)
  • lastmod: Wanneer de URL voor het laatst is aangepast
  • changefreq: Hoe vaak de URL verandert
  • Priority: De relatieve prioriteit van een pagina (cijfer van 0.0 tot 1.0) 

De XML nodes lastmod, changefreq en priority zijn optioneel en kunnen weggelaten worden. Echter is de lastmod wel aanbevolen om in te bouwen. Dit is een extra indicatie voor Google dat een bestand nieuw is of dat deze vaak update. Voor sommige dynamische URLs kan changefreq erg handig zijn omdat er specifiek gekozen kan worden voor ‘hourly’, ‘daily’ of zelfs ‘always’ voor volledig dynamische pagina’s.   

Lees meer over het Sitemap protocol.

Hint: Voor lastmod kan er voor statische bestanden ook gekeken worden naar de “laatst gewijzigd” date van het betreffende bestand.

Hoe verstuur ik een sitemap aan Google?

Na het publiceren van een XML Sitemap is het aanbevolen om deze toe te voegen in uw /robots.txt bestand. Dit is een klein tekstbestand welke verteld aan robots welke pagina's ze wel en niet mogen bezoeken. Hier kan de Sitemap toegevoegd worden met een kleine regel.

/robots.txt

Sitemap: https://www.webvalue.nl/sitemap.xml

Google Search Console

Om uw website specifiek bij Google aan te melden is er de Search Console. Het voordeel hiervan is dat u ook direct kunt controleren of er geen fouten in de sitemap staat én hoeveel pagina’s heeft geindexeerd.

Website toevoegen aan Search Console

(Dit kunt u overslaan als uw website al toegevoegd is)

  1. Ga naar de Search Console website.
  2. Klik op de knop “Een property toevoegen” om uw website toe te voegen.

    website toevoegen in search console
    Vul uw website URL in verifieer eigendom van de website. De makkelijkste methode is middels de Google Analytics code als die al op uw website staat. Anders moet er een HTML-verificatiebestand aan de website toegevoegd worden.
  3. Herhaal voor elke URL variant van uw website (met-www, zonder-www, http://, https://).

Sitemap toevoegen aan Search Console

  1. Navigeer in de Search Console naar “Crawlen” -> “Sitemaps”.

    Sitemap toevoegen stap 1
  2. Klik hier op “Sitemap toevoegen/testen” en voer de URL van uw sitemap in.

    Sitemap toevoegen stap 2
  3. Vervolgens krijgt u te zien of er problemen zijn met de sitemap zoals URLs die niet werken of indeling fouten.


    Sitemap met errors
  4. Na enkele dagen kunt u zien welke pagina’s verzonden zijn en welke geïndexeerd. Zo heeft deze website 211 URLs verzonden maar zijn er slechts 154 geïndexeerd in Google.

    XML Sitemap geindexeerd aantal

Waarom worden niet alle pagina’s geïndexeerd?

Het is normaal dat niet elke URL geïndexeerd wordt door Google. De zoekmachine kan beslissen dat een pagina niet relevant genoeg is voor de index en deze niet opnemen. Wel kan dit bij grote aantallen een indicatie zijn dat de Sitemap niet goed opgebouwd is.

Controleer de links in de sitemap op de volgende punten:

  • Geven alle URLs een “http 200” status code? Geen redirects (3xx) of errors (4xx, 5xx)?
  • Zijn de URLs geblokkeerd via /robots.txt, de Meta Robots tag of X-Robots?
  • Zijn de pagina’s snel of duurt laden heel lang?
  • Zijn de pagina’s ‘orphaned’? Wordt er naar de pagina gelinkt vanaf een andere pagina of zijn ze alleen bereikbaar vanaf een directe URL?

Site: search 

Helaas is er geen makkelijke manier om te zien welke URLs worden geïndexeerd en welke niet. Dit kan wel handmatig door te zoeken op site:example.com en de pagina’s in de index te vergelijken met die in uw sitemap.

Martijn
Martijn Online marketing specialist
Terug naar blogoverzicht
Bekijk onze jobs
Werken bij het leukste webbureau van Alkmaar?

Wij zijn op zoek naar creatieve online marketeers en ervaren programmeurs.
Toe aan iets nieuws? Check de vacatures.

Werken bij het leukste webbureau van Alkmaar?

Wij zijn op zoek naar ervaren programmeurs.Toe aan iets nieuws? Check de vacatures.

Maak een afspraak